HISTORIE GARAGE ZANDER

Drie generaties Garage Zander

jubileum_zander

HEILOO – Drie generaties lang hebben opa Jaap, vader Nico en zoon Rob Zander gedurende 85 jaar het wagenpark van menig Heilooër in onderhoud gehad. En nog altijd is Garage Zander, van oudsher gevestigd aan de Kennemerstraatweg, een bloeiend bedrijf.

Oprichter Jaap Zander (1909) was bakkerszoon, maar hield meer van sleutelen aan auto’s en motoren. Als 18-jarige ging hij in dienst bij een autoreparatiebedrijf, alwaar hij het vak automonteur in de praktijk leerde. Op zijn vijfentwintigste kocht hij het pand aan de Kennemerstraatweg en in 1934 richtte hij zijn eigen reparatiebedrijf op. Het was toen, mede vanwege de crisisjaren, economisch gezien echter niet zo’n gunstige tijd. 

Nog maar weinig mensen waren in het bezit van een automobiel. Alleen welgestelde burgers zoals de burgemeester, de dokter en de notaris konden zich een auto veroorloven. Daarom verhuurde hij een deel van de ruimte als opslag en stalling. Tijdens de oorlog was het nog slechter gesteld. De handel in auto’s was zo goed als stil gevallen, dus viel er ook niet veel te repareren. Maar hij overleefde de magere jaren en in de jaren vijftig steeg de levensstandaard van velen. Daarmee groeide ook het aantal auto’s op de weg. 
Veel middenstanders maakten gretig gebruik van het handige vervoersmiddel om hun producten langs de deur te verkopen. Garage Zander plukte de vruchten van de groeiende welvaart.

Nico Zander (1941) ging als 16-jarige jongen in de zaak van zijn vader werken. ,,Buiten het werk om volgde ik een opleiding op de avondschool. In die tijd waren er slechts weinig autodealers in Heiloo; dus we deden tevens de autoverkoop erbij. Vanaf het begin verkochten we ook benzine aan de pomp. Het bedrijf is tweemaal uitgebreid, in de jaren vijftig door mijn vader en in 1979, toen de zij-ingang aan de Van Aostastraat er bijkwam. De benzinepompen zijn door strengere milieuwetgeving begin jaren negentig gesaneerd.” 
In 1988 vierde garage Zander dat het vijftig jaar lid van de Bovag was. Inmiddels is dit al weer 75 jaar het geval! Ook de derde generatie Rob Zander is geboren en getogen boven de garage. Als kind was hij er al vaak sleutelend aan brommertjes te vinden. Zijn ouders vonden het beter dat hij eerst een algemene opleiding volgde. Uiteindelijk is hij daarna toch de technische kant op gegaan. Tijdens deze opleiding kwam ook hij, in het kader van het leerlingwezen, als 16-jarige jongen in het bedrijf van zijn vader te werken. Vader Nico en zoon Rob hebben in de loop der jaren veel veranderingen meegemaakt. Nico Zander: ,,Zo werkte mijn vader nog in een zogenaamde werkkuil. De auto werd erboven gerold en zo kon hij makkelijk bij de onderkant van een wagen. Op de plek waar zich vroeger de werkkuil bevond, staat nu een moderne brug.

Ook op het gebied van techniek en elektronica is door de intreding van de computer de laatste jaren veel veranderd. Vroeger werden minder kilometers gereden en onderging een auto na ongeveer 3000 kilometer een beurt. Tegenwoordig heeft een moderne wagen een onderhoudsinterval van zo’n 20.000 kilometer. Door computergestuurde elektronica en betere materialen hoeft een auto minder vaak naar de garage. Je hebt dus een groter aantal klanten nodig om te kunnen voortbestaan. De invoering van de APK in 1985 was voor ons een werkuitbreiding; wij waren het eerste garagebedrijf in Heiloo, dat voor de verplichte remmentest een rollenbank had aangeschaft.”

Rob Zander (1971) heeft in 2000 het bedrijf van zijn vader overgenomen. Hij zet er samen met het team, bestaande uit drie monteurs en een parttime administratieve kracht, de goede naam van het bedrijf voort. ,,De klanten waarderen onze eerlijkheid en schenken ons hun vertrouwen. Mogelijkheden tot uitbreiding van het garagebedrijf op de huidige locatie zijn niet aanwezig. Maar voorlopig zit ik hier nog prima. Veel trouwe klanten komen uit de buurt en vinden het prettig dat we zo dichtbij zijn gevestigd. Door moderne uitleesapparatuur en een goede scholing voor de monteurs kunnen wij ook nieuwe auto’s repareren en onderhouden. Tegenwoordig bevinden wij ons aan de Nijverheidsweg 8 in Heiloo. Deze locatie biedt ons de ruimte om de autoverkoop uit te bereiden en nog meer service te kunnen bieden aan onze klanten.”